Verdwijnt het geschreven woord?

Verdwijnt het geschreven woord?

Door Birgit Zuurveld
Afgelopen november sprak ik op Social Media Week Rotterdam. Nu spreek ik wel vaker, vind ik het ook leuk om te spreken, maar dit grote podium (met eigen tolk) en grote hoeveelheden hotemetoten uit ons vakgebied, maakten mij toch stiekem toch best wel een beetje zenuwachtig.
 

Maar dat eigenlijk terzijde. Ik wil het heel ergens anders met jullie over hebben. Aan het einde van deze dag werd mij namelijk gevraagd om mee te werken aan een promotievideo voor volgend jaar. Natuurlijk wilde ik dat wel even doen. Even. Dat dacht ik althans. Ik kreeg namelijk een vraag die me nog steeds wel een beetje bezig houdt: “Denk jij dat het geschreven woord verdwijnt?”

Mijn journalistieke hart begon abrupt te bloeden

Mijn, misschien wat ouderwetse, journalistieke hart begon abrupt te bloeden. Het geschreven woord verdwijnen? Nooit was mijn eerste reactie. Schrijven maakt communicatie namelijk altijd net even wat mooier. Ik vind dat je sommige dingen gewoon echt beter kunt omschrijven (het woord zegt het al) met geschreven woorden. Net even iets langer nadenken, dan wanneer je praat. Net even zoeken naar een ander woord, dan je in de vorige zin al had gebruikt en nét even alles iets mooier formuleren.
Maar ik kan natuurlijk ook echt niet ontkennen dat alles visueler wordt. Ons videoteam groeit als een spreekwoordelijke kool en onze social kanalen worden overspoeld door video’s en niet alleen omdat Facebook video’s een belangrijke plek geeft in onze timelines. Want wat denk je van alle bloggers die YouTube kanalen zijn gestart om video’s te maken en wekelijks, zo niet dagelijks vloggen?

De beste manier van communiceren

Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden. Het is een cliché, maar zo vol waarheid. En als dit beeld dan ook nog spreekt, zoals video doet, dan kan het toch niet anders dan de beste manier van communicatie zijn? Ja, als je het zo stelt wel.
Dus om op de vraag terug te komen of het geschreven woord verdwijnt? Ik denk het niet, maar ik denk wel dat het een veel kleinere rol krijgt en dat willen ik en mijn journalistieke hart, ook best wel accepteren. Op één voorwaarde. Dat we dan wel afspreken om af en toe ook nog te blijven schrijven. Op dit blog bijvoorbeeld, gewoon omdat het leuk is ;).
P.s. Benieuwd naar één van mijn favoriete Dorst & Lesser video’s? Deze staat hoog in mijn lijstje:

Tanqueray – Baut Zuidas X Frank from Dorst & Lesser on Vimeo.

Lees ook

151 451 296 643 292 616 556 1479 1470 1417 1410 1342 1292 1267 1217 1184 1127 1117 1080 1058 1039 1017 1000 982 901 892 877 784 792 752 727 705 556